مسئله اسپینوزا
مشخصات محصول
- 9789648403947
- اروین د. یالوم
- صبح صادق
پشت جلد این کتاب آمده است
معرفی کتاب مسئله اسپینوزا:
اروین یالوم که علاقهی وافری به فلسفه داشت، در کتاب مسئله اسپینوزا به زندگی «باروخ اسپینوزا» متفکر و فیلسوف قرن هفدهم و تکفیر وی از جامعهی یهودیت پرداخته و از طرفی تأثیر او را بر آلفرد روزنبرگ، نظریهپرداز حزب نازی که اثر شگرفی روی هیتلر داشت بررسی کرده است.
داستان زندگی این دو شخصیت به موازات هم گرچه روایتی از دو زندگی هستند اما نه تنها با یکدیگر پیوند دارند، بلکه از آنجا که کتاب بسیار خوب نوشته شده، این تغییر منظم از یک زندگی به زندگی دیگر را در هر فصل به خوبی نشان میدهد.
این رمان جنبههای روانشناسی، فلسفی و تاریخی بسیاری دارد که در این میان یالوم به جنبهی روانشناسی آن که تخصص و تفکر خودش هم بوده بیشتر پرداخته است. یالوم سالها به فکر نوشتن زندگی اسپینوزا بوده، اما موفق نمیشده است.
با آنکه باروخ اسپینوزا در جامعهی بستهی یهود پرورش یافته بود، در مقابل سنتپرستی طغیان کرد و از سوی مراجع یهود تکفیر شد. رهبرانشان برای او لعننامهای نوشتند و او را از کنیسه راندند. این لعننامه به گفتهی خود یالوم باید عکسالعمل عاطفی شدیدی به طرد شدنش در سن بیست و چهار سالگی از سوی جامعهی یهود در آمستردام داشته باشد. فتوایی برگشتناپذیر که به تمام یهودیان و خانوادهاش دستور داد برای همیشه از او دوری کنند. هیچ فردی از دین یهود دیگر با او صحبت یا داد و ستد نخواهد کرد، آثارش را نخواهد خواند یا کمتر از پنج متر به او نزدیک نخواهد شد. پس از این تکفیر، اسپینوزا متنی به عنوان دفاعیه به بزرگترین کنیسه نوشت و از اعتقاد خود نسبت به دینش دفاع کرد. متن این نامه هنوز به جا مانده است.
اروین د. یالوم در کتاب مسئله اسپینوزا علاوه بر اشاره به جنبههایی از فلسفه اسپینوزا، زندگی درونی اسپینوزا را هم به تصویر کشیده. نمونههای واقعی و حقیقتهای مستند دربارهی زندگی اسپینوزا بسیار کم است و یالوم با خلق یک شخصیت خیالی، خود را در مقام روانپزشک در برابر اسپینوزا قرار داده و افکار او را بیرون کشیده است. کاری که بعد از سالها تفکر و تحقیق به آن رسید. یالوم فهمید که زندگی درونگرای اسپینوزا، مردی که با هیچکس ارتباطی نداشت و تمام عمرش تنها و منزوی زندگی کرد، کاری است بس دشوار و دستنیافتنی. از طرفی او هیچ دوست یا معشوقی نداشت و از طرفی به گفتهی یالوم حدود یک چهارم کتاب اصلی اسپینوزا، تحت عنوان اخلاق، به «غلبه بر بندگی امیال» اختصاص یافته بود. اروین د. یالوم بهعنوان یک روانپزشک میگوید که اگر خودش به صورتی آگاهانه با امیال خود دست در گریبان نبود، نمیتوانست این بخش را بنویسد.
یالوم درمانده و مستأصل بود که چگونه این زندگی مرموز و بدون تنش و اتفاق را به صورت رمان به رشتهی تحریر درآورد؛ که قفل این معما در سفرش به هلند باز شد. او در یک سخنرانی شرکت کرد و به عنوان پاداش از آنها خواست که یک روز اسپینوزایی داشته باشد و به تمام مکانهایی که به نحوی به او مربوط میشدهاند سر بزند. یالوم از موزهی راینزبورخ اسپینوزا که چهلوپنج دقیقه با آمستردام فاصله داشت دیدن کرد و آنجا بود که کشف کرد بعد از دویست سال، یک یهودی نیکوکار تمام کتابها و مجموعههای اسپینوزا را دوباره جمعآوری کرده است.
یالوم همچنان در ابهام زندگی و آثار اسپینوزا غرق بود که ناخودآگاه نام نازیها را شنید و به فکر فرو رفت: «چی؟ نازیها اینجا بودهاند؟ در کتابخانه و موزهی اسپینوزا؟»
یکی از میزبانان میگفت بعداز شبیخون به هلند نیروهای ای آر آر به موزه حمله کردند و تمام وسایل اسپینوزا را بردند و اینجا را مهر و موم کردند. گرههای ذهن یالوم سفتتر و کورتر شد: «کشف مسئلهی اسپینوزا به دست نازیها؟ متوجه نمیشوم. او چه منظوری داشته؟ مسئلهی اسپینوزایی نازی چیست؟ ای آر آر، گروه ضربت «رایش روزنبرگ»، چه علاقهای به وسایل اسپینوزا داشته؟ آن هم روزنبرگ، نظریهپرداز برجستهی ضدیهود نازی، کسی که مسئول چپاول برای رایش سوم بود و تمام اروپا را غارت کرد!»
اینها سوالاتی بود که همراه هزاران پرسش دیگر مغز یالوم را به هم ریخت.
«چرا آنها به موزهی رایکس در هلند نرفتند که یک نقاشی از رامپرانت برای آنها پنجاه برابر کل مجموعه ارزش داشت؟ موزهی اسپینوزایی چه جذابیتی برای آلفرد روزنبرگ داشت که به شیوهی خودش دنبال اسپینوزا میگشت؟»
در این سفر بود که چیزی در مغزش تجلی یافت و او بالاخره توانست نوشتن رمان مسئله اسپینوزا را آغاز کند.
یالوم در داستان آلفرد روزنبرگ نیز یک شخصیت روانشناس خلق کرده؛ و برای همین گفتوگوها در این بخش بیشتر شبیه جلسهی رواندرمانی است. او سعی کرده به ذهن روزنبرگ نفوذ کند و علت تصمیمات و کارهای او را به مخاطب نشان دهد. البته جنبههای واقعی داستان روزنبرگ آنقدری هست که شما بتوانید این بخش را به شکل تاریخی نگاه کنید.
درباره نویسنده کتاب مسئله اسپینوزا:
اروین دیوید یالوم پایهگذار الگوی اگزیستانسیالیسم (روانشناسی هستیگرا) در ۱۳ ژوئن ۱۹۳۱ در واشنگتن دیسی متولد شد. خانواده او تقریبا ۱۵ سال پیش از تولد او از روسیه (روستایی به نام سلتز در نزدیکی مرز لهستان) به آمریکا آمده بودند. پدرش یک مغازهی خواروبارفروشی داشت و در طبقهی بالای آن در خانهای کوچک زندگی میکردند. یالوم پناهگاهش را در شهر فقیرنشینی که ناامن بود و چندان بیخطر هم نبود، میان کتابهای کتابخانهی مرکزی شهر پیدا کرده بود که هفتهای دو بار دنیایش را از آدامز گرفته تا زرتشت و بعدها از فلسفهی سقراط و بقراط میساخت. در طول زمان یالوم پی برد که به نوشتن رمان علاقه دارد. یالوم پس از فارغالتحصیلی از دبیرستان بر خلاف همسالانش که بیشتر شغل خانوادگیشان را ادامه میدادند، وارد دانشکدهی پزشکی شد و در رشتهی روانپزشکی تحصیل کرد. او احساس کرد به خاطر علاقهاش به تولستوی و داستایوفسکی، این رشته هماهنگی بیشتری با تفکراتش دارد. او در سال ۱۹۶۰ رزیدنتی خود را در کلینیک روانپزشکی هنری فیپس پشت سر گذاشت. او با آموزش رواندرمانی گروهی و توسعه الگوی خود از رواندرمانی وجودی توانست موفقیتهای چشمگیری به دست آورد.
یالوم در سال ۱۹۹۴ از دانشگاه استنفورد بازنشسته شد. وی در طول سالهای عمر خود به عنوان یک روانپزشک و رواندرمانگر به کار خود ادامه داد. او در زمینه درمان بر اصول روانشناسی وجودی تاکید میورزید و بر این باور بود که نباید خود را محدود به یک رویکرد خاص در درمان نمود و با نگاه تعصبآمیز به روشهای درمانی توجه کرد.
یالوم عقیده داشت که برای هر بیمار درمانی خاص نیاز است چون هر انسانی منحصر به فرد است. همین نگرش باعث شد تا وی از روانپزشکی فاصله بگیرد و به قلمروی روانشناسی بیش از پیش علاقهمند شود. او نخستین روانشناسی بود که توانست با دانش گسترده در حوزهی روانشناسی و مطالعهی فلسفهی افرادی مانند ارسطو و سقراط، نگاه تازهای به علم روانشناسی و روانکاوی کند. یالوم موفق شد در سال ۲۰۰۲ جایزهی انجمن روانپزشکی آمریکا را دریافت کند.
اروین یالوم در مجلات حرفهای روانشناسی و روانپزشکی اولین تجربههای نویسندگی را تجربه کرد. سپس نخستین کتابش را به نام «نظریه و عمل در رواندرمانی گروهی» به طور گسترده برای آموزش درمانگران در ۷۰۰ هزار نسخه به چاپ رساند. این کتاب که به ۱۲ زبان ترجمه شده، بارها و بارها به چاپ رسید و به عنوان یکی از کتابهای موثر در آموزش رواندرمانی گروهی به کار گرفته شد. یالوم نویسندهی شماری از نامدارترین رمانهای روانشناختی است.
جمله هایی از متن کتاب مسئله اسپینوزا:
انسان ها به نحوی متناقض نما، وقتی به دنبال منافع خودشان اند، برای یکدیگر مفیدترند. البته به شرط آن که از عقلشان تبعیت کنند. خودانگاری هدایت شده به منفعت دوسویه منتهی می شود. ما همگی به یک اندازه از عقل بهره مندیم؛ و بهشت زمینی حقیقی زمانی محقق می شود که تعهد ما به فهمیدن طبیعت یا خدا، جایگزین دیگر وابستگی ها، مثلا وابستگی های مذهبی، فرهنگی یا ملّی شود.
شما فکر می کنید که خدا مثل ما فکر می کند و نیازمند چاپلوسی است و اگر از دستورهایش پیروی نکنیم از ما انتقام می گیرد؟ چنین عیب و نقصی چگونه می تواند در وجودی کامل موجود باشد؟
مهم این نیست به چی اعتقاد داری یا می گی به چی اعتقاد داری؛ مهم نحوه ی زندگی کردنته.
مشخصات کتاب مسئله اسپینوزا:
نشر صبح صادق
نویسنده:اروین دی یالوم
مترجم:حسین کاظمی یزدی
قطع:رقعی
جلد شومیز
همراه گرامی شما میتوانید برای مشاهده ی کتاب هایی با مضمون کتاب فلسفه و عرفان بر روی لینک آبی رنگ کلیلک کنید.
فروشگاه اینترنتی بوک دوک دارای کتابهایی با موضوعات مختلف است که شما میتوانید برای خرید کتاب با ارسال رایگان به راحتی محصول مورد نظر خود را در سایت بوک دوک ثبت کنید و درب منزل تحویل بگیرید.
خرید کتاب مسئله اسپینوزا:
خرید کتاب عمومی از جمله کتاب مسئله اسپینوزا با قیمت مناسب و ارسال رایگان به سراسر کشور در کمترین زمان و ارسال یک الی سه روزه در فروشگاه بوک دوک انجام میشود.