طرز فکر
مشخصات محصول
- 9786009597352
- -
- نشر نوین
پشت جلد این کتاب آمده است
معرفی کتاب طرز فکر :
کارول دوک، استاد مشهور روانشناسی دانشگاه استنفورد، در نتیجه دهها سال تحقیق و بررسی خود در زمینه دستاوردها و موفقیت، به ایدهای پیشگامانه دست یافته است: «قدرت طرز تفکر و نگرش ما»
او در کتاب طرز فکر (به انگلیسی Mindset)، توضیح میدهد که چرا موفقیت ما تنها مرهون قابلیتها و استعدادمان نیست، بلکه نحوه نگرشمان به آنها نیز بسیار حایز اهمیت است. او مشخص میکند که چرا ستایش هوش و توانایی افراد باعث سوق دادن آنها به موفقیت و دستاوردهای خوب نمیشود، بلکه میتواند آن را نیز به خطر بیندازد. با داشتن طرز فکر صحیح، ضمن اینکه میتوانیم در مسیر موفقیت و دستیابی به اهداف شخصی و حرفهایمان گام برداریم، میتوانیم به کودکان و کارمندانمان نیز برای موفق شدنشان کمک کنیم. دوک حقیقتی را آشکار میسازد که والدین، معلمان، مدیران و ورزشکاران موفق میدانند: چگونه یک ایده ساده در مورد ذهن، میتواند باعث ایجاد عشق به یادگیری و داشتن انعطافپذیری لازم برای دستاوردهای شگرف در هر زمینهای میشود!
توضیحات راجع به کتاب طرز فکر :
دکتر کارول اس دوک در 17 اکتبر سال 1946 در ایالات متحده آمریکا دیده به جهان گشود. او پس از طی تحصبلات دبیرستان متوجه شد که به روان شناسی علاقه بسیاری دارد به همین خاطر به تحصیل در این رشته در کالج برنارد دانشگاه ییل پرداخت. او خیلی زود و بدون وقفه تحصیلات خود در این رشته را طی کرد و توانست مدرک دکترا بگیرد. به دلیل یافتههای ارزشمند دکتر کارول او این امکان را پیدا کرد تا در دانشگاههای کلمبیا و هاروارد تدریس کند. از سال 2004 نیز در دانشگاه استنفورد آمریکا مشغول به تدریس و فعالیت است. او به روانشناسی موفقیت و روان شناسی رشد علاقه بسیاری دارد و در این زمینه به یافتههای مهمی رسیده است.
کتاب طرز فکر این نویسنده، با استقبال فراوانی روبرو شد و او را به شهرت رساند، این کتاب به مباحث جانبی تاثیرگذاری حول نحوه فکر کردن میپردازد و پر از یافتههای جدید است. پرفسور دوئک در حال حاضر 75 سال دارد او عضو انجمن علوم روان شناسی آمریکا و یکی از چهرههای مطرح روانشناسی مثبت و روان شناسی نوین است.
کتاب طرز فکر عقیده متفاوتی را نمایندگی میکند و میخواهد به ما بگوید که امکان پیشرفت برای همه انسانها وجود دارد، اگر ما دنبال شناخت خودمان باشیم به بسیاری از توانمندیهای خود پی میبریم. کتاب طرز فکر از 8 بخش تشکیل شده است. بخش اول به ماهیت طرز فکر و اهمیت آن میپردارد. در فصل دوم تلاش میکنیم تا بررسی عمیقتر و دقیقتری برای طرز فکرها داشته باشیم و نگاهمان جزئینگرتر باشد. در فصل سوم به حقیقت توانایی و دستاورد پی میبریم و متوجه میشویم آن کسانی را که نابغه میدانیم انسانهای خارفالعادهای نبودهاند بلکه نوع نگاه متفاوتی به زندگی داشتهاند و روی نحوه تفکر خود کار کردهاند.
فصل چهارم کتاب به موضوعی میپردازد که تقریبا همگان روی ذاتی بودن آن تاکید دارند و آن هم ورزش است. این بخش به طرز فکر قهرمانهای وررزشی اشاره میکند و نشان میدهد آنچه که ورزشکاران را به موفقیت میرساند بیش از آنکه به ژنتیک آنها ارتباط داشته باشد به تلاش و نوع فکرشان مربوط است.
سوال دیگری که ذهن ما را مشغول میکند این است که آیا نوع طرز فکز بر کسب و کار ما موثر خواهد بود؟ بدون شک طرز فکر اهمیت بسیاری بر کسبوکار و نحوه اداره کردن یک مجموعه دارد. پس میتوانیم از این کتاب برای بهبود موقعیت خود در جایی که کار میکنیم، بهره ببریم و اگر خودمان کارآفرین یا مدیرعامل هستیم، تحولات مثبتی را در شرکت خود رقم بزنیم.
انتخاب شریک زندگی اهمیت بالایی در زندگی ما دارد و بسیاری از ما افرادی را میبینیم که بابت انتخاب اشتباه خود، درگیریها و ناراحتیهای بسیاری را تجربه میکنند. فصل ششم به طرز فکرها در روابط عاشقانه میپردازد و به ما کمک میکند تا رابطه بهتر و سرشار از عشق را تجربه کنیم.
فصل هفتم این کتاب به معلمان، مربیان و والدین یاد میدهد تا چگونه طرز فکرهای کودکان و دانشآموزان خود را بشناسند و به منشا آنها پی ببرند.
بسیاری باور دارند که شناخت، پیش زمینه و مقدمهای برای تغییر و بهبود آن است. فصل پایانی کتاب به تغییر طرز فکر میپردارد و به ما یاد میدهد تا چگونه با کنار گذاشتن باورهای نادرست خود و ایجاد باورهای جدید و مفید، میتوانیم تحول جدیدی در زندگیمان رقم بزنیم و متفاوت زندگی کنیم.
برشی از کتاب طرز فکر :
در سال ۲۰۰۱ خبری اعلام شد که دنیای کسب وکار را شوکه کرد. انرون ورشکست شد. چگونه چنین شرکتی دیدنی و جذابی به چنین فاجعه دیدنی و جذابی تبدیل شد؟ آیا به خاطر بی کفایتی یا به دلیل فساد بود؟
این اتفاق به خاطر طرز فکر بود. با توجه به گفته مالکوم گلدول نویسنده نیویورکر شرکت های آمریکایی تنها به استعداد اهمیت می دادند. درواقع شرکت مک کینزی و شرکا، غول مشاوره مدیریت آمریکاء اصرار داشت که موفقیت شرکت های بزرگ امروزه مستلزم طرز فکر استعداد است. آن ها معتقدند که همان طور که استعدادهای ذاتی در ورزش وجود دارند. در کسب وکار هم هستند. همان طور که تیم های ورزشی مبالغ هنگفتی می پردازند تا استادهای فوق العاده را به استخدام خود درآورند. شرکت ها نیز نباید از هیچ هزینه ای برای استخدام افراد بااستعداد فروگذار کنند. چراکه این سلاح مخفی و کلید برنده شدن مسابقه است.
همان طور که گلدول می نویسد:«این طرز فکر استعداد. اعتقاد آیینی جدیدی در مدیریت آمریکا است.» اين اصول کار فرهنگ انرون را به وجود آورد و بذر افول را در آن پاشید. انرون استعدادهای بزرگی را استخدام کرد. مخصوصاً افرادی که مدارک دانشگاهی آن چنانی داشتند که این امر به خودی خود بد نیست. شرکت پول زیادی به آن ها پرداخت می کرد که این کار خیلی هم وحشتناک نیست؛ اما با ایمان کامل به استعداد. انرون کار مهلکی انجام داد:
این کار ایجاد فرهنگی بود که استعداد را پرستش می کرد. در نتیجه کارکنانش را مجبور می کرد که به طور خارقالعاده ای با استعداد به نظر برسند و رفتار کنند. درواقع آن ها را به طرز فکر ثابت مجبور می کرد و ما چیزهای بسیاری درباره آن می دانیم. طبق مطالعات مان می دانیم که افراد دارای طرز فکر ثابت به کمبودهای خود اعتراف نکرده و در نتیجه آن ها را اصلاح نمی کنند. مطالعه ای را به یاد دارید که در آن با دانشجویان دانشگاه هنگ کنگ مصاحبه کردیم که در آن همه دروس به زبان انگلیسی بود؟ دانشجویانی که طرز فکر ثابت داشتند به حدی نگران آشکار شدن کاستی هایشان بودند که از شرکت در دوره های انگلیسی برای بهبود مهارت زبان شان امتناع کردند. آن ها در جهان روان شناختی ای که بتوانند چنین ریسکی کنند زندگی نمیکردند.
مشخصات کلی کتاب طرز فکر :
نویسنده : کارول دوک
انتشارات : نوین
قطع : رقعی
نوع جلد : شومیز
تعداد صفحه : 320
موضوع : روانشناسی موفقیت
فهرست مطالب کتاب :
مقدمه
فصل 1) طرز فکر
فصل2) بررسی عمیقتر طرز فکرها
فصل3) حقیقت توانایی و دستاورد
فصل 4) ورزش: طرز فکر یک قهرمان
فصل 5) کسبوکار: طرز فکر و رهبری
فصل 6) روابط: طرز فکرها در روابط عاشقانه
فصل 7) والدین، معلمان و مربیان: طرز فکرها از کجا میآیند؟
فصل 8) تغییر طرز فکرها
قیمت و خرید کتاب طرز فکر :
خرید کتاب طرز فکر با قیمت مناسب و ارسال رایگان به سراسر کشور در کمترین زمان و ارسال یک روزه در فروشگاه اینترنتی بوک دوک انجام میشود.