مشخصات محصول
- 9789646194212
- امیرهوشنگ ابتهاج
- نشر چشمه
پشت جلد این کتاب آمده است
معرفی کتاب شعر آینه در آینه اثر هوشنگ ابتهاج:
معرفی کتاب شعر آینه در آینه هوشنگ ابتهاج را با یادداشت محمدرضا شفیعی کدکنی شروع میکنیم. درواقع این کتاب برگزیدۀ اشعار هوشنگ ابتهاج بهانتخاب دکتر شفیعی است.
معرفی کتاب شعر آینه در آینه؛ یادداشت محمدرضا شفیعی کدکنی:
از دیرباز با شعر سایه انس و الفت داشتهام و نمیدانم چگونه شکر این نعمت را باید گزارد که حشر و نشر بسیار نزدیک با او نیز یکی از خجستگیهای زندگی من در این سالها بوده است. همین دوستی نزدیک مرا گستاخ کرد که یکشب در بهار 1369 در شهر کُلن در کشور آلمان، در حضور او، گاه از حافظه و زمانی با مراجعه به مجموعههای شعری او، این انتخاب را روی چندبرگ کاغذ انجام دادم و او با بزرگواری، ولی بی هیچ اعمال سلیقهای، پذیرفت که عینا چاپ شود و این است حاصل آن گزینشی یکشبه و حداقل سیوپنجساله.
سایه، در انواع سخن، شعر خوب و شعر درخشان بسیار دارد. اگر میخواستم این انتخاب را بر محور اصلی شاهکاری او –که در آن اکثریت با غزلهاست- استوار کنم، شاید برای بعضی از گونهها و نمونههای دیگر کمتر مجال تجلی حاصل میشد. اما در این گزینش، مقصود اصلی، ارائه نموداری از مراحل مختلف خلاقیت هنری او و نمونههایی از تجارب گوناگون وی در عالم شعر و شاعری بوده است. بههمین دلیل شعرهایی از مجموعه سراب –که از نخستین آثار دوره جوانی اوست و در تحول شعر غنایی جدید پارسی بیشوکم نقشی داشته است- جای چندین نمونه از غزلهای ممتاز دوران پختگی و کمال هنری او را گرفته است، و این بههیچروی، نقض غرض نیست؛ بهویژه که غالب دیوانهای او، هرکدام، بارها و بارها چاپ شده است و مانند کاغذ زر در میان عاشقان شعر فصیح پارسی دستبهدست گشته است و کمتر حافظۀ فرهیختهای است که شعری از روزگار ما بهیاد داشته باشد و در میان ذخایرش نمونههایی از شعر و غزل سایه نباشد. من این نکته را، در این لحظه، یکی از مهمترین نشانههای توفیق یک شاعر میدانم.
زندگی هوشنگ ابتهاج:
امیرهوشنگ ابتهاج، ه.الف. سایه، متولد 6 اسفند 1306 در رشت است. بهواسطه علاقهمندی به حزب توده و کمونیسم در جوانی، هوشنگ ابتهاج زندان را هم تجربه کرده است. سال 1318 بود که سایه اولین شاعرانگی خود را تجربه کرد. اولین مجموعهشعر او با نام نخستین نغمهها در سال 1325 منتشر شد. بعد از آن، مجموعههای سراب، سیاهمشق، شبگیر، و زمین را سرود. سال 1337 بود که ابتهاج با آلما مایکیال ازدواج کرد. حاصل این ازدواج 4 فرزند بود؛ فرزندان هوشنگ ابتهاج تنها دخترش یلدا و پسرانش کیوان، آسیا و کاوه بودند.
سایه پیش از تجربه زندان، مجموعههای چند برگ از یلدا، سیاهمشق 2، تا صبح شب یلدا، و یادگار خون سرو را منتشر کرد. سال 1362 سایه زندانی شد؛ و سال بعد با وساطت شهریار آزاد. سیاهمشق 3 یادگار روزهای بعد از آزادی شاعر است. سایه در سال 1366 بههمراه شفیعی کدکنی به تبریز سفر کرد تا برای آخرینبار با استاد شهریار دیدار کند. او سپس برای اقامت به کشور آلمان و شهر کلن مهاجرت کرد. مجموعهشعرهای آینه در آینه، سیاهمشق 4، کتاب تاسیان، مجموعه کامل سیاهمشق و بانگ نی در این دوره سروده شدهاند.
سایه کتاب دیگری دارد با عنوان «حافظ بهسعی سایه» که در آن به تصحیح دیوان حافظ شیرازی پرداخته است. کتاب مهم دیگر، «پیر پرنیاناندیش» است؛ که مجموعهای است از گفتوگوهای ششساله میلاد عظیمی و عاطفه طیه با هوشنگ ابتهاج است.
شعرهای هوشنگ ابتهاج:
مجموعه شعر سیاهمشق 1
نشود فاش کسی آنچه میان من و توست
تا اشارات نظر نامهرسان من و توست
گوش کن با لب خاموش سخن میگویم
پاسخم گو بهنگاهی که زبان من و توست
روزگاری شد و کس مرد ره عشق ندید
حالیا چشم جهانی نگران من و توست
گرچه در خلوت راز دل ما کس نرسید
همهجا زمزمه عشق نهان من و توست
گو بهار دلوجان باش و خزان باش، ارنه
ایبسا باغ و بهاران که خزان من و توست
اینهمه قصۀ فردوس و تمنای بهشت
گفتگویی و خیالی ز جهان من و توست
نقش ما گو ننگارند بهدیباچۀ عقل
هرکجا نامۀ عشق است نشان من و توست
سایه زآتشکدۀ ماست فروغ مه و مهر
وه ازین آتش روشن که بهجان من و توست
مشخصات کلی کتاب آینه در آینه:
شاعر:هوشنگ ابتهاج-سایه
به کوشش محمدرضا شفیعی کدکنی
انتشارات:چشمه
تعداد صفحات:224
قیمت و خرید اینترنتی کتاب آینه در آینه:
خرید کتاب آینه در آینه با قیمت مناسب و ارسال رایگان در کمترین زمان به سراسر ایران در فروشگاه اینترنتی بوک دوک انجام میشود.